Van Hool zoekt voor zijn fabriek in Koningshooikt 215 werknemers. ‘De economie leeft op en ons orderboek zit vol’, stelt de Belgische busbouwer.

‘We hebben dit jaar al 283 mensen aangenomen. Maar we zoeken nog 145 arbeiders en 70 bedienden’, zegt Dirk Snauwaert, de woordvoerder van Van Hool. ‘Dat gaat van autotechnici, elektriciens, machinebedienaars, lasser-monteerders tot masters automechanica, elektronica, CAD-tekenaars en verkoop- en naverkoopmensen. Ik hoef je niet te zeggen dat we zoals alle bedrijven ook ingenieurs zoeken.’

Snauwaert ziet meerdere redenen voor het hoge aantal vacatures. ‘De economie leeft op en we kregen onlangs enkele belangrijke bestellingen: 40 waterstofbussen voor Keulen, 58 trambussen voor Trondheim en 14 trambussen voor De Lijn voor de noordrand van Brussel.’ Van Hool gaat in Koningshooikt ook elektrische autocars voor de Amerikaanse markt maken.

‘Voor al die opdrachten – in Lier specialiseren we in bussen met hoge toegevoegde waarde – is veel engineering en extra productie nodig. Daarnaast moeten we mensen vervangen die met pensioen gaan.’

Ook de afdeling industriële voertuigen – die onder meer chassis, tankopleggers, tankcontainers en schuifzeilwagens maakt – heeft de wind in de zeilen. ‘Onze focus op nieuwe markten zoals het VK, Italië en Frankrijk leverde extra bestellingen op, want ook in die sector zien we de economie heropleven.’ Van Hool kreeg onlangs ook een belangrijke nabestelling van unieke tankcontainers van BASF en van andere bedrijven in de chemiesector.

Om mensen aan te werven haalt Van Hool alles uit de kast. De vacatures opvullen via de traditionele kanalen zoals de eigen website of klassieke media lukt volgens Snauwaert onvoldoende. Op de regionale zenders van Mechelen/Lier en de Kempen werden spots uitgezonden. In de stations van Mechelen, Berlaar en Heist-op-den-Berg deelde Van Hool aan pendelaars 3.000 fietszadelhoesjes uit met de boodschap: ‘Er is werk in de buurt.’ Op de stadsbussen van Lier en Mechelen zijn vacatureboodschappen geplaatst en dit weekend combineert Van Hool de Open Bedrijvendag met een jobdag.

‘Het is heel moeilijk om mensen te vinden’, zegt Snauwaert. ‘Begin dit jaar hielden we al een jobdag toen we 200 mensen zochten. We vonden er 40. Daar waren we al heel gelukkig mee. We organiseren nu ook schoolbezoeken en stages om te tonen waarmee we bezig zijn en we lanceren een ambassadeursprogramma waarbij iedereen – ook mensen buiten het bedrijf – die een nieuwe medewerker aanbrengt die zes maanden blijft, een cadeaubon krijgt voor een citytrip ter waarde van 300 euro.

Bij Van Hool werken 4.750 mensen, van wie 3.450 in België en 1.200 in Macedonië, waar de Belgische groep (goedkopere) bussen maakt. Van Hool heeft ook plannen voor de bouw van een fabriek in de VS. De bouw begint eind volgend jaar en zal een jaar duren. Voor de fabriek – een investering van 40 miljoen euro – werft Van Hool 600 mensen aan.

Marc De Roo

 

Bronvermelding: Internet

https://www.tijd.be/nieuws/archief/Van-Hool-zoekt-215-extra-werknemers/10053504